• no banana
    link
    fedilink
    1
    edit-2
    14 days ago

    Okej, enligt ett inlägg från en användare på Sweddit så säger Centerpartiets Malin Björk att endast C och SD ställde sig mot förslaget.

    Gräver man runt på Vänsterpartiets hemsida finns en paragraf om Chat Control från 2024-03-22 där man mer eller mindre säger att förslaget inte längre finns. Man påstår att förslaget är väsentligt förbättrat och säger att alla partigrupper ställt sig bakom EU-parlamentets position men delger inte sin egen ställning i frågan i någon större bemärkelse. Det är alltså fritt att avgöra själv vad detta betyder. Men mars var ett tag innan EU-valet, så vad deras position än är så har man tyckt så ett tag nu.

    MED DETTA SAGT: Jag har fortfarande inte fått någon återkoppling i frågan, så jag berättar mer när jag får det.

    • @pmk
      link
      114 days ago

      Aha, tack. Det ser inte bra ut.

      • no banana
        link
        fedilink
        214 days ago

        Försöker reda i det mer, men utifrån hemsidan ser det enligt mig ut som att inställningen har mjuknat lite.

          • no banana
            link
            fedilink
            214 days ago

            Jag såg också det där, tror inte det är rätt. Jag tror inte mötet finns dokumenterat än.

            • @pmk
              link
              114 days ago

              Det verkar som att det inte var någon omröstning, men att C och SD sagt att de var emot förslaget. Hon från V som var där skrev på twitter att V fortfarande var emot, hur man nu ska tolka det.

              • no banana
                link
                fedilink
                114 days ago

                Ja, så kan det ha varit. Konstigt att skicka vidare något utan omröstning dock.

                • @pmk
                  link
                  114 days ago

                  Om man är lite konspiratorisk är det lätt att tänka att man hoppar över omröstningen för att sedan kunna säga att man inte röstat för förslaget, alla kan peka på alla andra.

                  • no banana
                    link
                    fedilink
                    114 days ago

                    Personligen tänker jag att det är mer troligt att man kanske inte är helt bestämda i hur man ska agera. Texten från hemsidan tyder lite på att man i mars kanske trodde att frågan var avgjord, och nu när den dök upp från ingenstans så blev det angeläget att göra något.

      • no banana
        link
        fedilink
        1
        edit-2
        13 days ago

        Redigerade min toppkommentar men skriver det här till dig också så att du ser:

        Jag har fått mejl från Lotta Johnsson Fornarve(V) som är ersättare i justitieutskottet. Hon säger att man höll med av misstag, men bedyrar att misstaget inte hade någon verklig effekt då det ändå fanns en majoritet i utskottet för att gå vidare. Man ställer sig kritisk till det belgiska förslaget och tycker inte att det bör gå fram.

        Min slutsats är att det som hänt är att den här frågan togs upp med oerhört kort varsel, i ett utskott som inte var förberett, och man helt enkelt tappade bollen. Mänsklig faktor helt enkelt, tyvärr. Däremot är jag fortfarande osäker på var V står i relation till det förslag som finns uppe i parlamentet. Där är man ganska otydliga i kommunikationen.

        • @pmk
          link
          113 days ago

          Hm, ok. Då är väl frågan snarare vem som ligger bakom att skynda igenom frågan? Det ligger nära till hands att tänka att det är för att man vill slippa debatt. Att man i efterhand kan säga “nämen oj, allt gick så snabbt, men nu är det bara så, vi kan inte ändra på något”.

          • no banana
            link
            fedilink
            1
            edit-2
            13 days ago

            Verkar vara Belgien, och efter det vår regering. Därav verkar Adam Martiinen (SD) i all hast ha tagit upp frågan i justitieutskottet för att klargöra riksdagens position, något som ingen av ledamöterna tycks ha varit förberedda på när frågan sedan avhandlades på förmiddagen igår. Det verkar helt enkelt börja i Belgien. Men primärt hemma så har M och L bytt fot, även fast de valkampanjade på att stoppa förslaget bara för strax över en vecka sedan.